Muzica si efectele sale

Muzica este energie.
Fizica a demonstrat ca materia insasi este o forma de energie. Asa si muzica este o energie care are o lungime de unda si o frecventa. In acest fel, aceasta interactioneaza direct cu celelalte campuri energetice pe care le intalneste.
Ne putem intreba, in cazul acesta, ce efecte poate avea muzica asupra omului si diferitelor boli si afectiuni?

Care sunt elementele care caracterizeaza muzica si justifica efectele acesteia asupra organismului?

Orice tip de muzica are o influenta diferita in functie de tipologie.

Caracteristicile singulare ale fiecarei melodii si note muzicale

Fiecare melodie este caracterizata de cinci elemente: ritm, ton, linie melodica, armonie si timbru.

– Ritmul este cel mai puternic si are efecte imediate: ritmul muzicii poate activa si stimula corpul nostru facand sa creasca activitatea cardiaca, temeperatura corporala sau dimpotriva, le poate calma. Viata noastra are ritmuri diferite extrem de complexe ce sunt rezultate din alternanta de emotii si sentimente. Toate aceste stari sunt extrem de sensibile la muzica si ritmul sau. In momentul in care ascultati, de pilda, sunet de tobe puteti sa experimentati pe propria voastra piele si inima puterea ritmului.

– Tonul: fiecare sunet are o frecventa specifica vibrationala. Fiecare vibratie are o influenta aparte asupra psihicului si fizicului nostru. Cine practica meditati cunoaste foarte bine puterea cuvantului sacru AUM.

– Linia melodica: reprezinta combinatia de ritm si tonuri, combinatie care face ca fiecare melodie in parte sa exprime o anumita emotie.

– Armonia: reprezinta produsul final ale difeitelor note si instrumente. Rezultatul final poate fi armonios sau dizarmonios avand asupra noastra influente diferite.

– Timbrul: este reprezentat preponderent de catre vocea umana.

 Efectele muzicii asupra omului (demonstrate stiintific).

Este stiintific verificat faptul ca diferite tipuri de muzica pot avea efecte variate asupra mintii si asupra psihicului. Dar influenta lor nu se limiteaza numai la aspecte psihologice, deoarece stim bine ca starile psihice influenteaza functionalitatea corpului nostru.

Exista o relatie directa intre muzica, inima si sistemul circulator: muzica este un “pace-maker” natural: in functie de viteza melodiei, inima se adapteaza marind sau micsorandu-si pulsatiile. Aceasta corelatie prezenta la nivelul inimii poate fi extinsa la temperatura corporala: muzica relaxanta favorizeaza scaderea temperaturii corpului, in timp ce muzica compulsiva favorizeaza cresterea acesteia. In plus a fost verificata o influenta directa a unor genuri muzicale asupra undelor cerebrale ce favorizeaza armonizarea dintre minte si corp. La locurile de munca s-a demonstrat ca muzica reduce nievlurile de stres si tensiune. Exista tipuri specifice de muzica potrivite pentru a fi difuzate in medii variate precum: spitale, centre comerciale sau fabrici. Uneori, sub influenta unui anumit tip de muzica au fost observate chiar cresteri ale productivitatii.

Efectul muzicii relaxante, de meditatie

Muzica de meditatie este in masura sa stimuleze sistemul imunitar favorizand productia de limfocite. Aceasta poate modifica raspunsul hormonal la stres prin productia de endorfine. O serie de cercetari conduse in departamentele de terapie intesiva au demonstrat ca muzica clasica ascultata timp de junmatate de ora produce acelasi efect ca si un sedativ. Si mai semnificativ este faptul ca acste rezultate au fost obtinute pe pacienti in stare de inconstienta

Muzica relaxanta favortizeaza forta musculara si elasticitatea muschilor. Tensiunea musculara scade, eliberand presiunea exercitata pe articulatii.

De asmenea muzica poate influenta pofta nostra de mancare: daca doriti sa mancati mai putin este sufiecint ca in timpul pranzului sa ascultati muzica clasica.  Efectul contrar este dat de o muzica cu ritm alert.

In concluzie, puterea muzicii ne poate aduce intr-o stare de liniste interioara, poate trezi vointa si entuziasmul din noi, poate stimula focusul si concentrarea si poate imbunatati functiile intelectuale si creative, ajutandu-ne sa intram in stari de meditatie profunda.

Muzicoterapia in sine este un instrument puternic, dar poate deveni si mai eficient daca il introducem intr-o o viziune mai ampla. O alimentatie sanatoasa, o activitate motorie moderata, asociate cu practici de meditatie, pot avea o influenta puternica si curativa asupra bolilor dar in acelasi timp pot aduce schimbari benefice evidente in rutina cotidianului, diminuand stari precum ingrijorare, tristete si suferinta

Reclame

About Gabriel

They all want to go to heaven... but nobody wants to die...
Acest articol a fost publicat în Informatii Utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

One Response to Muzica si efectele sale

  1. yumeakai spune:

    muzica afecteaza in bine si plantele, in special hard rock-ul…demonstrat de cei de la mith busters. mai multa lume ar trebui sa stie cat de mult bine le poate face muzica si sa asculte ceea ce le face bine nu toate prostiile care sunt la moda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s